POBOLJŠAN POLOŽAJ 2.700 STANOVNIKA PODSTANDARDNIH ROMSKIH NASELJA UZ PODRŠKU VLADE ŠVAJCARSKE

Danas su u Nišu predstavljeni rezultati 19 projekata lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva podržanih programom Swiss pro, koji su sprovedeni u cilju ublažavanja posledica pandemije kovida 19 u podstandardnim romskim naseljima.
Jedan od projekata realizovao je Centar za društvene integracije „Podrška socijalnoj koheziji romske dece“ iz podstandardnih romskih naselja u Vranju.
Kroz sprovođenje 19 projekata lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva usmerenih na ublažavanje posledica kovida 19 u podstandardnim romskim naseljima unapređeni su dostupnost javnih usluga i zadovoljavanje potreba ukupno 2.710 građana i građanki, istaknuto je na događaju koji je program Swiss PRO organizovao 19. aprila 2022. godine u Nišu.

„Organizacije civilnog društva i lokalne samouprave su zajedničkim radom pomogle unapređenju kvaliteta života građana, posebno ranjivih grupa. Vlada Švajcarske je podržala organizovanje dodatnih aktivnosti usmerenih na odgovor na posledice pandemije, a ovih 19 projekata je doprinelo i sistemskim promenama u pristupu uslugama u zdravstvu, obrazovanju i poboljšanju sanitarnih uslova”, istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

 

Projekati su bili utemeljeni na stvarnim potrebama lokalnih zajednica i prilagođeni strukturi stanovništva određenog naselja, navela je službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO Nataša Ivanović.

„Najviše projekata je bilo usmereno na podršku deci u obrazovanju, naročito u boljem snalaženju u onlajn nastavi. Takođe, kroz preglede, informisanje o preventivnim merama i prijavljivanje za vakcinaciju unapređen je pristup zdravstvenim uslugama. Kroz stručne obuke, dobijanje opreme za posao, mladi su ekonomski osnaženi, a vidno je poboljšan položaj sakupljača sekundarnih sirovina, ne samo kroz bezbednost na radu, već i kroz legalizaciju njihovih poslova i povećanje prihoda. Unapređeni su i sanitarni uslovi, a dva naselja u Lebanu dobila po prvi put posle 50 godina postojanja pristup pijaćoj vodi”, istakla je Ivanović.

 

Uz podršku Vlade Švajcarske kroz programa Swiss PRO pružena je podrška u ukupnoj vrednosi od skoro 235.000 evra za projekte sprovedene u Beloj Palanci, Boru, Valjevu, Vladičinom Hanu, Vranju, Vrnjačkoj Banji, Zaječaru, Kragujevcu, Kruševcu, Lebanu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru i Trsteniku.