Projekat „Put u jednom pravcu“

Projekat ,,Put u jednom pravcu,, predstavlja dokumentarnu priču o ljudima i čitavim porodicama koje su sa Kosova i Metohije u nezapamćenom pogromu, napustile svoja vekovna ognjišta i sa životom spakovanim u jednom zavežljaju i uspomenama u srcu, krenuli negde u nepoznato, neznajući tada gde će biti kraj njihovog puta. Jedan broj tih ljudi su invalidi i danas su članovi Udruženja osoba sa paraplegijom. Projekat ima za Cilj nam je bio da na jedan sveobuhvatan i krajnje analitičan način kroz mnogo primera, prikažemo kako i u kojim uslovima žive prognana, rasenjenia lica na jugu Srbije.

Od juna 1999. godine Vranje je bio glavni punkt za izbegla i raseljena lica sa Kosova i Metohije, a kroz grad je prošlo oko 30 hiljada ljudi. Mnogi su ostali i danas ,prošavši golgotu i nakon što im je rešeno stambeno pitanje žive tu među nama, vranjancima. Dokumentarna priča o rastanku sa kućnim pragom, životu u kolektivnom smeštaju, borbi za goli život, povezivanju sa lokalnim stanovništvom, saradnji sa institucijama i nevladinim organizacijama i ogromnoj borbi da opstanu i prilagode se novom, nametnutom životu.

Projektom je predviđena izrada promo spota u trajanju do 30 sekundi. Na ovu temu pored aktera priče, govoriće i predstavnici lokalne samouprave, Komesarijata za izbegla i raseljena lica, lokalno stanovništvo, prestavnici drugih državnih institucija i nevladinih organizacija. Cilj je pokazati kroz šta su ovi ljudi, otrgnuti sa svog parčeta zemlje, prošli i kako danas izgledaju njihovi životi.

Promo spot

Dokumentarni film „Put u jednom pravcu“