Projekat „Primarna selekcija otpada u naselju Raška“

Primarna selekcija otpada podrazumeva “separaciju (odvajanje) otpada na izvoru” u kontejnerima grupisanim po vrsti otpada. Ovaj način sakupljanja otpada je najefikasniji, jer se tako dobijaju čiste sekundarne sirovine koje se dalje upućuju na reciklažu, takođe ovo je najbolji model za smanjenje deponovanog otpada.

Nakon detaljne analize trenutnog stanja u oblasti primarne selekcije otpada na teritoriji grada Vranja, koju je sproveo Centar za društvene integracije uočili smo da površina grada nije ravnomerno pokrivena žičanim kontejnerima za PET ambalažu, te je bilo neophodno da se nabavi još novih kontejnera.

Centar za društvene integracije je nabavilo 10 novih kontejnera za naselje Raška u Vranju, kako bi pomogao meštanima ove Mesne zajednice da se reše ove vrste otpada. Takođe, jedan od ciljeva ovog projekta je i edukacija stanovništva u oblasti zaštite životne sredine. U prostorijama Mesne zajednice „Raška“ održali smo tribinu o značaju selekcije otpada pod nazivom „Primarna selekcija otpada u naselju Raška“, koju je vodila dipl. ing. tehnologije Snežana Arsić.

Meštanima ovog naselja podeljeni su flajeri o značaju selekcije otpada.

Projekat je realizovan sredstvima grada Vranja u okviu projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.