PODRŠKA NAJUGROŽENIJIMA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA

U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera danas je u Vranju pristigao konvoj pomoći sa ukupno  929 porodičnih paketa sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima za najugroženije građane Vranja i okoline. Pristigle pakete će narednih dana isporučiti volonteri  udruženja Centar za društvene integracije, Udruženje za multiplu sklerozu Pčinjskog okruga, Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih, ŠOSO “Vule Antić”, Savez slepih, Sunce – Društvo za dečiju i cerebralnu paralizu, Narodna kuhinja –Crveni krst, MNRO Vranje i udruženje ROMI.

Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa , koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

-U toku je drugi krug podele paketa našim najugroženijim sugrađanima i to u Šapcu, Užicu, Priboju, Vranju, Beogradu i Ćupriji. Tokom juna prvi paketi su podeljeni u sedam gradova Srbije – u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa čak 110 lokalnih partnera – sa lokalnim institucijama, udruženjima građana i volontera i Crvenim krstom od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu – Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Takođe u ime Grada Vranja i gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića, zahvalila se gradska većnica za socijalnu zaštitu i lokalnu upravu Danijela Milosavljević, koja je istakla značaj ove pomoći u vreme krize izazvane virusom Kovid-19. Većnica Milosavljević se zahvalila fondaciji Ana i Vlade Divac, Grupi 484 kao i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji  na tome što su među 20 gradova u Srbiji prepoznali potrebu grada Vranja za ovakvom pomoći.

Prilikom primopredaje paketa pomoći, novinarima se obratila Anita Stojanović, predsednica Centra za društvene integracije koja je izrazila veliku zahvalnost u ime građana.

-Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484 i Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji u ovom trenutku je od velikog značaja za porodice iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Ova pomoć predstavlja i poruku solidarnosti u prevazilaženju  krize izazvane korona virusom. Volonteri  i aktivisti Centra za društvene integracije isporučiće tokom narednih dana pakete pomoći korisnicima na kućne adrese, poštujući mere zaštite, kako bi se izlaganje virosu svelo na minimum, rekla je Stojanovićeva.