Konferencija partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji – OTVORENOST U SLUŽBI POVERENJA

U okviru međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu – POU (eng. Open Government Parntership – OGP) koja je uspostavljena radi podrške vladama u cilju unapređenja transparentnosti, odgovornosti vlasti, borbe protiv korupcije, osnaživanja građana i učešća javnosti, kao i korišćenja novih tehnologija radi unapređenja upravljanja i usluga, od 11-17. marta 2019. godine održava Nedelja Partnerstva za otvorenu upravu – globalna akcija u cilju promovisanja otvorenosti uprave, podsticanja inkluzije i unapređenja upravljanja kroz saradnju između vlada i građana.

Tokom Nedelje Partnerstva za otvorenu upravu održano je više događaja posvećenih uključivanju lokalnih samouprava u ovu inicijativu. Kao završni događaj u okviru ove nedelje, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, organizovali su Konferenciju Partnerstvo za otvorenu upravu – otvorenost u službi poverenja, koja će se održati u petak, 15. marta 2019. godine u hotelu “Hajat“ u Beograd na kojoj su prisustvovali i predstavnici Centra za društvene integracije iz Vranja.

S obzirom na to da je ove godine cilj da se u inicijativu Partnerstvo za otvorenu upravu uključe novi partneri, svrha Konferencije bila je promovisanje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u cilju uključivanja jedinica lokalne samouprave, predstavljanje Akcionog plana na republičkom nivou, modela akcionog plana za lokalni nivo, kao i aktivnosti različitih državnih institucija, lokalnih samouprava, civilnog društva, IT i poslovne zajednice u cilju unapređenja transparentnosti, učešća javnosti, javne odgovornosti i korišćenja novih tehnologija kao instrumenta za unapređenje ovih vrednosti.