Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji

Danas smo u Vranju prisustvovali okruglom stolu na temu ,,Službena upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave“, u okviru projekta ,,Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji“, koji finansiraju Evropska unija i Savet Evrope.

Pozdravljajući prisutne učesnike gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je rekao da socijalno uključivanje romske populacije, koja na teritoriji grada Vranja, čini oko pet odsto od ukupnog broja stanovnika, nije samo skup afirmativnih mera, već i uspostavljanje mehanizma delovanja.

,,Osim Kancelarije za zaštitu ličnih i kolektivnih prava romske nacionalne manjine, nastojimo da pravovremenim obrazovanjem i adekvatnim pristupom jačamo položaj mladih Roma. Kao učesnici u projektu ,,Različiti, a isti u obrazovanju“ uključili smo sve osnovne i srednje škole sa ciljem da osnažimo romsko stanovništvo“, istakao je gradonačelnik dr Milenković.

Na skupu je govorio i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koji je podsetio na preduzete aktivnosti u cilju unapređenja nekoliko zakona.

,, Nacionalne manjine uključili smo i u projekat formiranja adresnog registra, i nakon svih realizovanih mera mogu reći da je Srbija jedan od boljih primera u regionu, kada je reč o jačanju zaštite nacionalnih manjina“, naglasio je Bošnjak.

Izražavajući zadovoljstvo što je prvi put u Vranju Tobias Flesenkemper, šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu napomenuo je da je Srbija dala značajan doprinos postavljenim standardima.

,,Ključno je da jačamo lokalne samouprave, a upotreba jezika nacionalnih manjina je jako bitna, kako bi se razvijalo društvo. Prava jedne osobe ne poništavaju prava druge, već se time postiže veći stepen demokratije. Savet Evrope nastoji da pokrene druge projekte, i to davanjem malih grantova“, rekao je Flesenkemper.

Na okrulom stolu govorili su i Ivana Antić, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Dragana Vujkov, savetnica Zaštitnika građana i Dejan Ivanović, gradski većnik.